English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   
Перегляди статей
475147
   

Хроніки першої Міжнародної науково-практичної конференції «Простір гуманітарної комунікації».

 

Для Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова незмінним пріоритетом є поєднання освіти і науки у справі підготовки майбутніх спеціалістів. Крім навчальної користі це поєднання забезпечує збагачення й розширення світогляду, а також впливає на кількість контактів з цікавими людьми.

Черговим підтвердженням цього вектору розвитку флагмана педагогічної освіти стала Міжнародна науково-практична конференція «Простір гуманітарної комунікації». Вона відбулась 23-24 жовтня за ініціативи Наукового товариства студентів і аспірантів Інституту філософської освіти і науки на базі одночасно двох вищів – Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського.

 

Інститут філософської освіти і науки є провідним структурним підрозділом педагогічного університету у багатьох напрямках (рівень розвитку студентського самоврядування, культурно-мистецька, наукова робота тощо), але цього разу він взяв на себе відповідальність провести серйозний міжнародний науковий захід… і впорався з цим на «відмінно».

Учасниками конференції стали відомі європейські та вітчизняні учені: директор Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, академік НАН України, проф. Мирослав Попович; учений секретар ВАК України проф. Віктор Бондаренко; о. Брюс Вільямс ОР – віце-декан факультету теології Понтифікального університету св. Томи Аквінського Angelicumу Римі; о. Адам Добжинський ОР – Директор Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського (Киів); доктор теології Важа Вардідзе – ректор Теологічного інституту імені Сулхан-Саба Орбеліані (Тбілісі); проф. Берт Роеббен з Інституту католицької теології (Дортмунд); Завідувач кафедри куотурології ІФОН, Архімандрит Клімент – проректор з навчальної роботи Київської духовної академії і семінарії та багато інших.

Слід відзначити партнерів конференції – МГО «Молодіжна асоціація релігієзнавців» та Польський Інститут в Києві, а також за надзвичайну активність ентузіазм та творчу сміливість колектив кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки.

Метою конференції було обговорення багаторівневої перспективи щодо можливості створення єдиного Східноєвропейського простору наукової комунікації та спілкування між представниками різних університетів, інституцій, наукових товариств, а також важливість координації зусиль різних академічних центрів за для ефективного функціонування зазначеного простору.

Про міжнародний інтерес та якість підготовки конференції свідчить географія представлених міст. На ній були представлені студенти і аспіранти, учені і керівництво навчальних закладів з Риму (Італія), Варшави (Польща), Кракова (Польща), Тбілісі (Грузія), Дортмунд (Німеччина), Москва (Росія), Мінськ (Білорусь), Донецьк, Мелітополь, Луганськ, Чернівці, Одеса, Харків, Рівне, Львів, Острог, Івано-Франківськ.

На урочистому відкритті і пленарному засіданні пролунали вітальні слова та схвальні відгуки про ініціативу створення наукового проекту такого масштабу. Зокрема цікавими були доповіді першого проректора Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, доктора історичних наук, професора Володимира Беха та директора Інституту філософської освіти і науки, доктора історичних наук, професора Івана Дробота, що порушили питання про широкомасштабне представлення України, силами Національного педагогічного університету та його партнерів, на міжнародній науковій арені.

Центральною подією пленарного засідання був виступ з доповіддю директора Інституту філософії ім.. Г. С. Сковороди НАН України, академіка НАН України, доктора філософських наук, професора Мирослава Поповича. У ній було підкреслено значення наукової та суспільної комунікації у ХХІ столітті, розкрито історичний контекст формування її підстав. Академік Попович наголосив на важливості цієї конференції для України та закликав до продовження серйозної роботи в цій галузі.

В рамках конференції працювало чотири секції:

Секція «філософія» складалася з двох підсекцій: «філософсько-методологічні аспекти комунікації» (голова – Катерина Новікова, вчений секретар Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського у Києві, викладач філософії релігії, ліценціат філософських наук) і підсекція «Обличчя і проблеми філософії» (голова – Андрій Морозов, ст.. викл. кафедри філософії Національного авіаційного університету, к. філос. н).

Секція «релігієзнавство» також складалася з двох підсекцій: «Теоретико-методологічні засади релігієзнавства» (голова – Віталій Хромець, ст. викл. кафедри культурології ІФОН, к. філос. н., заступник директора ІФОН) і підсекція «Сучасні релігійні процеси» (голова – Олег Кисельов, учений секретар відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, ст. викл. кафедри культурології ІФОН, к. філос. н.).

Секція «культурологія» (голова – Галина Мєднікова, професор кафедри культурології ІФОН, д. філос. н.).

Секція «теологія» (голова – о. Домінік Марі Сімон ОР, викладач інституту релігійних наук св. Томи Аквінського, ліценціат теологічних наук).

Завершив конференціюкруглий стіл на тему - «Простір гуманітарної комунікації: реалії та перспективи». Його завданнями стали: аналіз висновків з роботи секційних засідань; обговорення перспективи створення простору наукового і гуманітарного спілкування; виробити проект створення єдиної бази електронних адрес для розсилки наукових матеріалів, статей, відомостей про конференції тощо; прийняття рішення щодо налагодження взаємодії з науковими осередками не тільки України, але й сусідніх країн, а також щодо проведення ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Простір гуманітарної комунікації», але в оновленому форматі. Новий формат передбачатиме істотні зміни в організації секцій, розширення дисциплінарних рамок та збільшення кількості учасників.

Серед учасників  круглого столу були Ілля Ягіяєв (НТСА Національного університету ім. Тараса Шевченка), Дар’я Акімова (Московський державний університет ім. М. В. Ломоносова), Валерій Литвинчук (Білоруський державний університет). Модераторами круглого столу були ст. викл. кафедри культурології ІФОН, к. філос. н, заст. директора ІФОН, віце-президент МГО «МАР» Віталій Хромець і голова НТСА ІФОН, президент студентської ради Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського Антон Дробович.

За підсумками роботи конференції планується публікація статей у часописі Інституту релігійних наук св. Фоми Аквінського «Колегія». Наразі з матеріалами виступів можна ознайомитись в Інтернеті за адресою http://iifpo.pp.net.ua/publ/11

В цілому можна говорити про успіх Міжнародної науково-практичної конференції «Простір гуманітарної комунікації». І це не зважаючи на те, що Інститут філософської освіти і науки вперше проводить заходи такого масштабу і не уник ряду організаційних недоліків.

Наостанок необхідно сказати, що головним здобутком організаторів був не широкий резонанс в наукових колах Східної Європи, а створення комфортної і плідної атмосфери взаєморозуміння та співпраці. Зміст конференції відповідав її назві і комунікація справді відбулась. Ця конференція була найбільшою конференцією подібного характеру за всю історію Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова і вже стала проривом на шляху перетворення Києва у центр наукової комунікації Східної Європи.

   

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу
НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ